Volg ons: facebook instagram linkedin youtube     lettergrootte: printen

Energie


Voor 70% van de mensen met MS is vermoeidheid één van de meest hinderlijke symptomen. Vermoeidheid bij MS treedt sneller op dan normaal, voelt heftiger aan en duurt langer. Herstel kan een paar uur duren, maar ook een hele dag. Net als andere MS klachten kan de vermoeidheid wisselend zijn. Perioden van vermoeidheid kunnen worden afgewisseld door perioden met meer energie.
Bij sommige mensen met MS is de vermoeidheid chronisch aanwezig. Een ander kenmerk van MS- vermoeidheid is dat warmte de klachten kan verergeren.

De vermoeidheid beïnvloedt het vermogen om te werken en mee te doen aan sociale activiteiten. Mede hierdoor kan de kwaliteit van leven sterk dalen. Het kan immers heel vervelend zijn als dingen niet lukken of niet kunnen gebeuren door vermoeidheid. Vermoeidheid is heel individueel en verschilt van patiënt tot patiënt, qua ernst en ervaring.

Vermoeidheid is onzichtbaar, net als vele andere symptomen van MS. Hierdoor is het voor de omgeving soms lastig om begrip te hebben. Ook het wisselende karakter van de vermoeidheid wekt vaak onbegrip. Er is geen behandeling mogelijk waardoor men geneest van de vermoeidheid. De klachten en de vervelende gevolgen kunnen wel afnemen door aanpassingen in de manier van leven en inzicht in het ontstaan van de vermoeidheid.Website ontwikkeling en ontwerp Designs [marketing & media concepts]
© Nieuw Unicum 2023 - alle rechten voorbehouden