Volg ons: facebook instagram linkedin youtube     lettergrootte: printen

Stemming


Depressie komt veel voor bij MS en wordt vaak niet behandeld! Naast depressie komt ook euforie voor: de persoon is dan juist vrolijker dan passend bij de situatie. Ook angststoornissen komen regelmatig voor bij MS. 

Er wordt onderscheid gemaakt tussen reactieve en primaire depressie:

  • Reactieve depressie als reactie op de ziekte en verwerking daarvan.
  • Primaire depressie als gevolg van aantasting van hersengebieden die betrokken zijn bij emotie.

Somberheidsklachten ontstaan meestal door een combinatie van factoren. Bijvoorbeeld door een verlies van iets of iemand, lichamelijke klachten, problemen met anderen en het minder ondernemen van activiteiten. Bij mensen met MS zijn vaak veel van deze factoren aanwezig en is de kans op somberheid dus groot.

Somber zijn als je ziek bent is logisch en vaak een gezonde en passende reactie. Soms kan iemand daar wel begeleiding bij gebruiken van maatschappelijk werk of geestelijke verzorging.Als iemand echter sterk beperkt wordt in het dagelijks leven en de somberheid gaat overheersen, is er behandeling nodig.

Er zijn verschillende mogelijkheden: de arts kan medicijnen voorschrijven, de psycholoog psychotherapie geven. Vooral wanneer er cognitieve beperkingen zijn, kan dit laatste lastig zijn. Dan kan de psycholoog ook kiezen voor een behandeling van somberheidsklachten in samenwerking met mensen uit de directe omgeving van de persoon met stemmingsproblemen. Op die manier kan de omgeving van iemand veel betekenen om stemmingsproblemen te verminderen. Website ontwikkeling en ontwerp Designs [marketing & media concepts]
© Nieuw Unicum 2023 - alle rechten voorbehouden