Volg ons: facebook instagram linkedin youtube     lettergrootte: printen

Beweging


Bij MS treden vaak afwijkingen in het bewegingspatroon op. Een verstoorde prikkelgeleiding in het hersengebied dat bewegingen aanstuurt heeft grote gevolgen voor het bewegen. Bewegingen van armen en benen kunnen verslechteren door het afnemen van de kracht, ontstaan van spasticiteit, coördinatiestoornissen of evenwichtsproblemen. De kwaliteit van leven wordt aangetast door hinderlijke verschijnselen en functionele beperkingen die ten gevolge van deze stoornissen kunnen ontstaan.

Het is goed om binnen de  fysieke mogelijkheden, een goede lichamelijke conditie na te streven in verband met de positieve effecten op de algemene gezondheid.

 

Krachtsvermindering

Eén van de meest voorkomende symptomen bij MS is afnemende spierkracht. De klachten ontstaan meestal geleidelijk, veelal eerst aan de benen en in een later stadium mogelijk ook aan de armen. De klachten kunnen samengaan met spasticiteit en problemen met evenwicht en coördinatie.

Door de verminderde spierkracht wordt er vaak minder bewogen waardoor de conditie en het uithoudingsvermogen kan verminderen. Om verlies van functie minimaal te houden is het belangrijk om goed gedoseerd te oefenen om de spier wel te trainen maar niet te overbelasten.

 

Spasticiteit

Spasticiteit is een veel voorkomend verschijnsel bij MS. 80-85% van de MS patiënten in enige mate last heeft van spasticiteit. Het kan variëren van af en toe een gevoel van spierstijfheid en kramp tot ernstige continue stijfheid en heftige pijnlijke spasmen. Spasticiteit kan een  negatieve invloed op het bewegen hebben en beperking in functie veroorzaken. Het kan in alle ledematen voorkomen, maar meestal meer in de benen.

Spasticiteit hoeft niet altijd behandeld te worden. De spierspanning tgv van spasticiteit kan bv de doorbloeding bevorderen of kan functiebehoud geven. Bv lopen en staan vanwege de strekspasme. Wanneer de spasticiteit hinder geeft zijn er meerdere behandelmogelijkheden om de hinder te verminderen of weg te nemen.

 

Evenwicht- en coördinatiestoornissen

Problemen met evenwicht en coördinatie komen bij Multiple Sclerose bij 75% van de patiënten voor. Verminderd evenwicht en coördinatie verstoren de balans waardoor het lopen minder vloeiend, meer wijdbeens en met meer valrisico verloopt. Ook het zitten zonder steun kan problemen geven.

Coördinatieproblemen kunnen zich ook uiten in problemen met het aansturen van armen en handen. Allerlei dagelijkse handelingen zoals bijvoorbeeld het aankleden, de zelfzorg, de huishouding doen, worden dan bemoeilijkt.Website ontwikkeling en ontwerp Designs [marketing & media concepts]
© Nieuw Unicum 2023 - alle rechten voorbehouden