Volg ons: facebook instagram linkedin youtube     lettergrootte: printen
U bent hier: Home > MS-Expertisecentrum > Over MS > Pijn

Pijn


Pijn is een veel voorkomende klacht bij MS. 10-80% van de mensen met MS zouden pijn ervaren. Er zijn verschillende vormen van pijn. Of er sprake is van een acuut, subacuut of chronisch pijnsyndroom hangt af van de oorzaak van de pijn.

Acute pijn wordt meestal omschreven als een aanvalsgewijze pijn die kort duurt en met regelmaat optreedt. Het wordt veroorzaakt door een verstoorde zenuwgeleiding. Dit kan ontstaan door demyelinisatie, hierdoor kunnen spontaan prikkels ontstaan op de axonen. Als deze prikkel overspringt op een gevoelszenuw kan dit resulteren in een plotselinge pijnscheut zoals bijvoorbeeld bij aangezichtspijn. Deze prikkels kunnen worden opgewekt door aanraking, beweging of door hyperventilatie.

Subacute pijn kan dagen tot soms weken aanhouden. Het wordt veroorzaakt door demyelinisatie (bv een ontsteking van de oogzenuw) of door een secundaire oorzaak zoals pijnlijke blaasspasmen, bij een geïnfecteerde neurogene blaas of een ingezakte wervel bij osteoporose, bij veelvuldig gebruik corticosteroïden of langdurige immobiliteit.

Chronisch neuropatische pijn of een verstoorde pijnwaarneming komt bij ongeveer een derde van de mensen met MS voor. Deze pijn wordt direct toegeschreven aan de demyelinisatie van sensibele zenuwbanen, in het bijzonder de banen naar de pijncentra in de hersenen.

 C​hronische spierpijn  zoals rugpijn en pijnlijke spasticiteit aan de benen zijn vaak een secundair aan MS voorkomende chronische pijn.

Pijn geeft belemmeringen in het dagelijkse leven, op het werk en in de vrije tijd. Pijn komt vaak voor in combinatie met andere klachten, zoals depressie, spasticiteit en mobiliteitsproblemen. Daarnaast zijn er soms ook andere, niet MS gerelateerde, onderliggende oorzaken. Dit maakt de diagnose en behandeling van pijn zeer complex.

De behandeling van de oorzaak van de pijn is natuurlijk de meest logische behandeling van pijn, maar helaas is dit vaak niet mogelijk. Omdat de oorzaken en symptomen van met name chronische pijn divers en complex zijn, is daarbij vaak een behandeling vanuit verschillende invalshoeken noodzakelijk: multidisciplinair, ofwel in teamverband. Het doel van de behandeling is reduceren van de pijn (ervaring) en verbetering van kwaliteit van leven.Website ontwikkeling en ontwerp Designs [marketing & media concepts]
© Nieuw Unicum 2023 - alle rechten voorbehouden