Volg ons: facebook instagram linkedin youtube     lettergrootte: printen

Uitscheiding (blaas/darm)


Veel mensen met MS krijgen vroeg of laat in het verloop van hun ziekte problemen met de blaas. Ook zien we vaak dat er problemen zijn met de stoelgang.

Deze problematiek heeft vaak een grote impact op de kwaliteit van leven. In een goede screening dient te worden nagegaan welke klachten er zijn om zo te kunnen beoordelen welke behandeling mogelijk is.

 

Uitscheiding Blaas

In het begin van de ziekte heeft 2% blaasklachten, maar na tien jaar is het percentage gestegen tot 96%. Meestal gaat het om een overactieve blaas (urge-incontinentie en urgency/frequency syndroom). Mensen met een overactieve blaas moeten vaak naar toilet en hebben ook last van ongewild urineverlies. Bij een klein gedeelte van de mensen met blaasproblemen is de blaas juist niet genoeg actief. Zij hebben het probleem dat de urinestroom langzaam op gang komt en dat na het plassen urine in de blaas achterblijft (retentie).

Blaasproblemen zijn erg vervelend en geven veel ongemakken. Blaasproblemen worden vaak ontkend of gebagatelliseerd. Je gaat minder makkelijk ergens naar toe als je vaak naar het toilet moet. Bij een overactieve blaas moet iemand niet alleen overdag vaak naar het toilet, maar ook ’s nachts. Mensen met MS voelen zich al vaak vermoeid door hun ziekte. Daar komt dan nog een slechte nachtrust bij.

Door het behandelen van de blaasproblemen kan men de klachten verlichten en complicaties voorkomen.Directe behandeling van een blaasontsteking is van groot belang, omdat infectie van de blaas het afweersysteem stimuleert en de mogelijkheid bestaat dat ook averechtse reacties worden aangewakkerd. Met andere woorden: een blaasontsteking kan de MS extra op doen flakkeren waardoor weer allerlei nieuwe klachten kunnen ontstaan. Het komt ook wel voor dat een blaasontsteking een aanval uitlokt. Snelle behandeling met antibiotica bij een blaasontsteking is dus van belang.

 

Uitscheiding Darm

Darmklachten kunnen optreden door een verstoorde aansturing van de zenuwen, minder lichaamsbeweging, het gebruik van medicijnen en verkeerde voedingsgewoonten. De meest voorkomende klachten zijn obstipatie, diarree en incontinentie. Volgens meerdere onderzoeken komt obstipatie of verstopping voor bij 29 tot 43% van de mensen met MS en incontinentie van ontlasting bij iets meer dan 50%. Vaak blijken verstoppingen zich al vóór het stellen van de diagnose MS te hebben voorgedaan.

 Website ontwikkeling en ontwerp Designs [marketing & media concepts]
© Nieuw Unicum 2023 - alle rechten voorbehouden