Volg ons: facebook instagram linkedin youtube     lettergrootte: printen

Multidisciplinaire screening MS

Een compleet advies op maat


Als u multiple sclerose (MS) heeft, kan uw behoefte  aan zorg en ondersteuning in de loop van het ziekteproces veranderen. U kunt te maken krijgen met verschillende klachten tegelijkertijd, bijvoorbeeld met spasticiteit, vermoeidheid en slaapproblemen. In dergelijke situaties heeft u baat bij deskundigheid van gespecialiseerde professionals.

Bij het MS-Expertisecentrum van Nieuw Unicum werken de verschillende in MS gespecialiseerde behandelaars nauw met elkaar samen.
Het team bestaat uit artsen, fysiotherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten, (neuro)psychologen, MS-verpleegkundigen en een diëtist.

U kunt bij ons terecht voor een multidisciplinaire screening. Dat betekent dat u, afhankelijk van uw hulpvraag, door verschillende behandelaars uit het team onderzocht wordt en dat zij gezamenlijk een (behandel)advies uitbrengen. Het advies geeft aan wat voor u op dit moment de juiste zorg, begeleiding en behandeling is. Er kan specialistisch onderzoek worden gedaan, zoals een neuropsychologisch onderzoek (*), een fysiotherapeutische screening(**) of een kauw- en slikonderzoek (***).


Samen zoeken wij naar een antwoord op uw hulpvraag
Tijdens de screening brengt het multidisciplinaire team in kaart wat een oplossing kan zijn voor uw hulpvraag. Uw vraag aan het team kan bijvoorbeeld zijn ‘Ik heb last van spasticiteit in mijn benen’, ‘Is mijn zithouding te verbeteren?’ of ‘Ik wil graag met minder moeite eten koken, zijn hier hulpmiddelen voor?'
De verschillende behandelaars brengen uw persoonlijke omstandigheden in beeld, uw knelpunten en de daarbij horende beperking(en) in uw dagelijkse leven. Samen met u kijken zij naar de mogelijkheden om hierin veranderingen aan te brengen. Vaak gaat het ook om praktische oplossingen en tips die u direct kunt toepassen.
 

Voor wie is het?
De multidisciplinaire screening is bedoeld voor mensen met MS die thuis of elders wonen en een hulpvraag hebben waarvoor de deskundigheid van in MS gespecialiseerde professionals gewenst is.

 

Lees hier het verhaal van Frans Hijne. Hij vertelt over de multidisciplinaire screening tijdens zijn tijdelijke verblijf bij Nieuw Unicum.


Hoe werkt het?

  • U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Het verwijsformulier vindt u hier.
  • Vervolgens ontvangt u een uitnodiging voor de screening bij Nieuw Unicum in Zandvoort.
  • De verpleegkundig consulent neemt voorafgaand aan de screening telefonisch contact met u op om eventuele vragen te beantwoorden. 
  • Om een zo goed en volledig mogelijk beeld te krijgen van uw situatie, vult u van te voren een vragenlijst (de zogenaamde MS Impact profile) in en retourneert deze voorafgaand aan de screening aan ons (digitaal of per post).  De vragenlijst vindt u hier.
  • Op de dag van de screening heeft u eerst een intake bij de arts. Vervolgens heeft u, afhankelijk van uw hulpvraag, met verschillende behandelaars uit ons team een afspraak.
  • Het multidisciplinaire team stelt daarna gezamenlijk een advies op en nog op dezelfde dag ontvangt u een terugkoppeling. Binnen twee weken ontvangen u en uw huisarts of verwijzend specialist het volledige advies.
  • Indien gewenst informeren en ondersteunen wij uw eigen behandelaar in het toepassen van het advies.
  • De arts neemt 6 weken na de screening contact op met uw huisarts of verwijzend specialist.
  • De verpleegkundig consulent neemt 6 weken na de screening contact met u op ter evaluatie van de afgegeven adviezen. Indien wenselijk neemt daarnaast ook een van de andere bij de screening betrokken behandelaren contact met u op.
     

Wat zijn de voordelen?

  • U krijgt een advies dat is afgestemd op de zorg die u op dat moment nodig heeft.
  • De belasting wordt zo beperkt mogelijk gehouden, want de multidisciplinaire screening vindt plaats op één dag of verspreid over twee dagen wanneer u meerdere onderzoeken heeft.
  • Nauwe samenwerking tussen meerdere disciplines leidt voor u tot een eenduidig advies.
  • U en uw behandelaar kunnen naar aanleiding van het advies, indien daar behoefte aan is, altijd contact opnemen met de professionals van Nieuw Unicum voor nadere informatie en ondersteuning.
     

“De uitkomsten van het neuropsychologisch onderzoek lieten zien dat ik mij minder goed kan concentreren. Bovendien constateerde de ergotherapeut dat mijn dagindeling niet optimaal was. Nu pas begrijp ik waarom sommige dingen niet meer gingen zoals ik gewend was. Op advies van het multidisciplinaire team van Nieuw Unicum heb ik mijn dagindeling aangepast. Sindsdien kom ik weer toe aan wat ik belangrijk vind om te doen.”

 

Praktische zaken

  • De screening vindt vrijwel altijd plaats op een donderdag. Het kan zijn dat het niet mogelijk is om de volledige screening in een dag te doen. Van te voren maken wij hier een inschatting van en overleggen met u over hoe de screening dan kan worden georganiseerd.
  • Indien (zorg)begeleiding nodig is, vragen wij u om zelf een begeleider mee te nemen.
  • Voor een betrouwbare uitkomst van de screening dient tussen een eventuele schub en de afspraak voor de screening minimaal zes weken tijd te zitten.


Wilt u meer weten?
Bent u benieuwd of deze multidisciplinaire screening iets voor u kan betekenen of heeft u vragen, neem dan contact met medewerkers van de afdeling Intake en opname via telefoonnummer 023 - 576 11 39 of via e-mail intakeenopname@nieuwunicum.nl.


(*) Neuropsychologisch onderzoek
De neuropsycholoog kan een neuropsychologisch onderzoek bij u doen om uw cognitief functioneren (denkvermogen) in kaart te brengen. In het onderzoek test de neuropsycholoog o.a. aandacht, geheugen, concentratie en uw vermogen tot plannen en organiseren. Ook stemming en energie komen aan de orde. Na afloop van het onderzoek krijgt u een verslag met adviezen voor u en uw omgeving.
 

(**) Fysiotherapeutische screening
Tijdens de screening kan de fysiotherapeut u helpen uw hulpvraag helder te formuleren en brengt de fysiotherapeut oplossingen in kaart ten aanzien van uw hulpvraag. We proberen een goed beeld te krijgen van uw persoonlijke omstandigheden, uw klachten en de daarbij horende beperking(en) in uw dagelijkse leven. Deze hebben invloed op uw beweegpatroon en op uw energieniveau, samen bekijken we uw mogelijkheden om veranderingen hierin aan te brengen. Afsluitend volgt een advies aan u en uw behandelaar.
Uw vragen aan de fysiotherapeut zouden kunnen zijn:

  • Hoe voorkom ik dat ik ’s nachts wakker wordt van spasmes?
  • Ik ben al zo moe… is bewegen wel goed voor mij?
  • Ik maak mijn transfer zelfstandig, hoe doe ik dat zo veilig mogelijk?

 

(***)Kauw- en slikonderzoek
Als u vaker moet hoesten en kuchen kan dat komen door een slikprobleem. De logopedist gaat daarom nauwkeurig bij u kijken hoe u kauwt en slikt. Bekeken wordt hoe de spieren in de mond en keel functioneren tijdens het slikken van verschillende soorten vocht en voeding.
U krijgt gerichte adviezen zodat u zo veilig en zo gevarieerd mogelijk kunt eten en drinken. Als het nodig is brengen wij u in contact met onze diëtiste voor een persoonlijk voedingsadvies.
 

 



Website ontwikkeling en ontwerp Designs [marketing & media concepts]
© Nieuw Unicum 2023 - alle rechten voorbehouden