Volg ons: facebook instagram linkedin youtube     lettergrootte: printen

Training voor partners en andere naasten van mensen met MS

Mantelzorgtraining biedt inzicht in ziekte en helpt bij het het herkennen en handelen van cognitieve problemen


Als mantelzorger ben je onmisbaar als het gaat om de dagelijkse ondersteuning van mensen met MS. Maar zorgen voor een zieke partner, kind of vriend is zwaar. Daarom heeft MS Expertisecentrum Nieuw Unicum een speciale training ontwikkeld die jouw draagkracht en weerbaarheid vergroot.

MS is progressief en kent een grillig verloop. Zo’n 40 tot 65% van de mensen met MS krijgt te maken met cognitieve problemen. Zo kan bijvoorbeeld het denken langzamer gaan, of wordt het onthouden van informatie lastiger. Ook komen stemmingswisselingen voor bij MS, net als somberheid en angst. Ook veranderingen in gedrag kunnen voorkomen. Als mantelzorger moet je voortdurend kunnen anticiperen op klachten. Dit kan leiden tot onbegrip en irritatie. Overbelasting ligt op de loer. Maar als je weet dat bepaalde klachten bij de ziekte horen en je handvatten krijgt om hier op een positieve manier mee om te gaan, kun je hier beter mee omgaan.

Belastbaarheid en weerbaarheid vergroten
De mantelzorgtraining biedt je ondersteuning, inzicht en praktische tips om uiteenlopende cognitieve problemen beter te kunnen handelen. Als je goed bent ingelicht en voorbereid kun je jouw zorgtaken  langer en beter vervullen. Oftewel: het verbetert niet alleen jouw draagkracht, ook die van jouw geliefde of naaste met MS.

Inhoud van de training
De training wordt op verschillende momenten in het jaar gehouden. Houd daarvoor de site en onze social mediakanalen in de gaten. Na aanmelding krijg je een uitnodiging voor een startbijeenkomst. Daarna volg je thuis het online deel van de training. Dit omvat een theoretisch deel over klachten en symptomen. MS-deskundigen en mantelzorgers lichten in korte video’s diverse aspecten toe over het ziekteverloop van MS. Ook cognitie, stemming, vermoeidheid, therapietrouw, omgaan met toenemende belasting en coping komen in de video’s aan de orde. Verder is er gelegenheid voor een persoonlijk gesprek met een psycholoog. De training wordt afgesloten met een slotbijeenkomst waar je jouw bevindingen en tips kunt delen met andere deelnemers.

Meer weten?
Mail voor meer informatie naar mantelzorgtraining@nieuwunicum.nl.

Subsidie
MS Expertisecentrum Nieuw Unicum heeft deze training ontwikkeld dankzij een subsidie van 50.000 euro van Stichting MS Research. In 2021 worden de trainingen mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van 17.692 euro van het Nationaal MS Fonds.Website ontwikkeling en ontwerp Designs [marketing & media concepts]
© Nieuw Unicum 2023 - alle rechten voorbehouden