Volg ons: facebook instagram linkedin youtube     lettergrootte: printen

Fysiotherapie

Verbeteren van bewegingsmogelijkheden


Het fysiotherapieteam van MS Expertisecentrum Nieuw Unicum behandelt mensen met een lichamelijke beperking als gevolg van een niet aangeboren neurologische aandoening. We zijn gespecialiseerd in het behandelen van multiple sclerose. Ons team bestaat uit fysiotherapeuten, een fysiotherapie-assistent en een bewegingsagoog. De fysiotherapeutische behandelingen zijn gericht op het verbeteren en/of behouden van het functieniveau, de zelfstandigheid en de veiligheid. De hulpvraag, kwaliteit van leven en welbevinden zijn hierbij de uitgangspunten. Alle fysiotherapeuten zijn BIG-geregistreerd en voldoen aan de eisen van het centraal kwaliteitsregister fysiotherapie.

Verschillende klachten onderzoeken en behandelen wij. Denk hierbij onder meer aan:

  • Hinderlijke spasticiteit
  • Pijn
  • Krachtsverlies
  • Bewegingsbeperkingen
  • Vermindering van conditie

Bewegen en langdurig rekken
Een belangrijk onderdeel van onze behandeling is bewegen en langdurig rekken. Door te bewegen, kunnen we vergroeiingen en verkortingen zo veel mogelijk beperken. Door bewegen verminderen we kortdurend de verhoogde spierspanning. Hierdoor is het mogelijk de gewrichten te mobiliseren en de spieren te rekken. Dit heeft een positief effect op de algehele lichaamshouding. Daarnaast neemt optimale mobiliteit één van de triggers voor spasticiteit weg.

Actieve en passieve oefentherapie
Het bewegen gebeurt actief door oefentherapie en fitness en passief door een therapeut of door bijvoorbeeld te fietsen op een bewegingstrainer. Hiervoor maken we gebruik van rolstoeltoegankelijke fitnessapparatuur. Daarnaast zetten we spalken, aangepast schoeisel en/of de statafel in om langdurige rek te behalen. Het is ons bekend dat er (nog) geen wetenschappelijke onderbouwing is voor deze theorie. Wij handelen hierbij op basis van ‘best practise’.

Zwembad
De behandelingen worden zowel voor interne (intramuraal) als poliklinische patiënten (extramuraal) aangeboden. Ze kunnen, met de juiste indicatie, ook plaatsvinden in het zwembad.

Multidisciplinaire samenwerking
Binnen Nieuw Unicum is multidisciplinair werken een onderdeel van onze behandelstrategie. De afdeling fysiotherapie werkt nauw samen met andere disciplines, zoals de artsen, ergotherapie en de verpleegkundig consulenten.

Indicatie en behandeling
Wij behandelen alleen op verwijzing van een arts. Na een intakegesprek wordt beoordeeld of een behandeling geïndiceerd is. Ook is het mogelijk om  een eenmalig consult aan te vragen bij een fysiotherapeut van Nieuw Unicum. Wij kunnen advies geven over wat fysiotherapie voor u kan betekenen. Ook kunt u voor een Multidisciplinaire Screening bij ons terecht.

Vergoeding
De behandelingen worden meestal vergoed door de zorgverzekeraar. Wij raden u wel aan om dit bij uw zorgverzekering te controleren.

Kijk hier naar een video over de aandachtsgebieden van fysiotherapie.

 Website ontwikkeling en ontwerp Designs [marketing & media concepts]
© Nieuw Unicum 2022 - alle rechten voorbehouden