Volg ons: facebook linkedin twitter youtube     lettergrootte: printen

Logopedie

Omgaan met spraak-, taal- en slik- en kauwproblemen


De logopedist geeft advies en training om te leren omgaan met problemen bij het communiceren, slikken en kauwen.

Communicatie
De logopedist behandelt communicatie in de breedste zin van het woord. Dit kan zijn op het gebied van taal, spraak, adem en stem, en gehoor. De logopedist ondersteunt in het optimaliseren van de communicatie. Zo kan zij bijvoorbeeld spraaktherapie opstarten om de verstaanbaarheid te verbeteren. Daarnaast geeft de logopedist tips aan de omgeving; communiceren doe je immers met z’n tweeën. Soms is het nodig om te kijken naar ondersteunende communicatie door middel van een hulpmiddel. Het aanleren van het gebruik hiervan, wordt ook begeleid door een de logopedist.
 

Slikken
Bij vermoedelijke slikproblemen kan de logopedist een FEES-onderzoek uitvoeren. FEES staat voor flexibele endoscopische evaluatie van het slikken. Het onderzoek vindt plaats op het moment dat de oorzaak van het verslikken niet duidelijk is, wanneer het vermoeden bestaat van stil verslikken of wanneer we meer informatie willen hebben over het functioneren van de spieren die bij het slikken gebruikt worden. Tijdens het FEES-onderzoek kan de logopedist zien wat er met de hap of slok gebeurt: wordt het goed getransporteerd, blijft het achter in de keel, loopt het de luchtweg in? Daarnaast bekijkt de logopedist welke voeding veilig is om te slikken en welke niet, en of het inzetten van compensatietechnieken zinvol is. Dit kan per individu verschillen. Op basis van het FEES-onderzoek geeft de logopedist een advies op maat voor het eten en drinken. Op basis van kennis en ervaring geven de logopedisten een advies op maat voor het eten en drinken. Het FEES-onderzoek is weinig belastend en geeft veel informatie.

Sommige slikproblemen kunnen behandeld worden middels NMES (neuromusculaire elektrostimulatie). Bij deze behandeling plakt de logopedist elektroden op de mondbodem en hals. Zo kan spieractiviteit tijdens het slikken elektrisch worden gestimuleerd. De cliënt wordt op deze manier ondersteund om spieren aan te spannen en het slikken te verbeteren.

De behandelingen van de logopedist worden ook poliklinisch aangeboden.

In deze video vertelt de logopedist over het FEES-slikonderzoek.

 Website ontwikkeling en ontwerp Designs [marketing & media concepts]
© Nieuw Unicum 2021 - alle rechten voorbehouden