“Er is wel wat te doen aan vermoeidheid bij MS en NAH”
Tijdens de online talkshow op de Nationale MS Dag van het Nationaal MS Fonds afgelopen zondag, deelden onderzoekers en behandelaren verschillende (nieuwe) inzichten rondom MS. Ook ergotherapeut Afra van Impelen van Nieuw Unicum was erbij. Bij het thema ‘vermoeidheid; wat kun je hier aan doen?’ gaf ze nuttige en praktische tips.
Veel mensen met MS hebben zoveel last van vermoeidheid dat het hun dagelijks leven negatief beïnvloedt. Vaak krijgen zij te horen dat ze er maar mee moeten leven. Onterecht, vindt Afra die daarbij gesteund wordt door onderzoek van GZ-psycholoog Marieke de Gier. Afra: “In mijn dagelijkse werk bij Nieuw Unicum zie ik hoe een aanpassing op de lig- of zithouding van iemand met MS hun slaap en energie verbetert. Ook het doseren van prikkels als geluid, licht en snelheid heeft een gunstige uitwerking.”
Hoe kun je vermoeidheid verminderen?
“Om te beginnen kunnen we kijken naar iemands lighouding”, vervolgt ze. “Veel mensen hebben last van spasmen; de benen of armen staan voortdurend onder spanning. Dit put je uit. Door speciale kussens goed te positioneren onder of tussen een been of arm, neemt spierspanning en daarmee het spasme af. Dit geeft een enorme verlichting waardoor je lijf meer rust krijgt en je langere tijd achter elkaar kunt slapen.”
Aanpassing zithouding
Ook een verkeerde zithouding kan vermoeidheid en andere klachten in de hand werken. Zeker als je langere tijd overdag in een rolstoel zit. “Je moet voortdurend je zware hoofd overeind houden waardoor je pijn in je nek, schouders of rug krijgt. Dit kost veel energie. Een oplossing kan zijn dat het rug- en zitvlak van de rolstoel iets worden gekanteld. Dit verandert het zwaartepunt, ontlast direct de nek en romp en zorgt voor ontspanning. Ook helpt een kussen op schoot om op te steunen.”
Voorkom teveel prikkels
Verder kan een teveel aan prikkels mensen met MS parten spelen. Het is dan zaak om te onderzoeken waar en wanneer iemand last ondervindt. “Vaak is het beter om een praatje aan te knopen met iemand in een rustige ruimte in plaats van een ruimte waar ook muziek wordt gedraaid. Ook kunnen mensen met MS een overprikkeling ervaren door koude of warme sensaties, scherp licht en snelle bewegingen. Dan kijken we waar iemands grens ligt en welke hulpmiddelen ingezet kunnen worden.”
Er kan iets aan worden gedaan
Deze ideeën geven een idee van wat er gedaan kan worden aan iemands vermoeidheid. Afra: “We kunnen nooit beloven dat we alles oplossen. Maar we zien in onze praktijk dat mensen door deze interventies vaak beter kunnen slapen en meer energie overhouden om leuke dingen te doen. Niet alleen mensen met MS, ook mensen met NAH hebben hier baat bij. Dus: leg je niet neer bij klachten, er kan wat aan gedaan worden. We denken graag mee.”