Nieuw Unicum kiest voor vers, onbewerkt en smaakvol eten
Het is een trend die al langer gaande is in de zorgsector: aandacht voor leefstijl en goede voeding. MS Expertisecentrum Nieuw Unicum sluit hierbij aan en introduceert een voedingsconcept voor de bewoners met maaltijden die bol staan van de verse, smaakvolle en onbewerkte ingrediënten. Nieuw Unicum is, als Wlz-instelling, hierin een trendsetter!

Samen met foodservicebedrijf Van Hoeckel & Willem de Boer en SiR Goodwill, expert op gebied van gastvrijheid, is Nieuw Unicum vorig jaar gestart met het project Uniek eten & drinken. “Een project waarbij goede voeding, hospitality en duurzaamheid elkaar ontmoeten en waarbij we uiteraard de richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad volgen”, benadrukt Maaike de Vries, bestuurder van Nieuw Unicum. “Door verse, onbewerkte en gevarieerde producten te gebruiken in de maaltijden dragen we bij aan de gezondheid van de bewoners. We ‘verrassen en verleiden’ hen met eiwitrijke en natriumarme voeding, aantrekkelijk geserveerd in bijvoorbeeld een pannetje van aardewerk. Bovendien is het nieuwe voedingsconcept ook duurzaam. Er is gemiddeld 40% minder verspilling ten opzichte van het oude maaltijdconcept wat bestond uit opwarmmaaltijden uit de magnetron.”
Metingen ten aanzien van smaak en beleving
Vooraf en tijdens deze pilot zijn er tevredenheidsmetingen onder bewoners uitgevoerd door SiR Goodwill ten aanzien van smaak en beleving. Anne-Marie Jasper, bestuurder: “De waardering voor het nieuwe voedingsconcept is hoog onder bewoners. Zowel op het gebied van presentatie als smaak. Ook zijn we al licht positief gestemd over het effect op de gezondheid; zo is er bijvoorbeeld een afname te zien in het gebruik van medische drink- en bijvoedingen. We gaan de effecten op de gezondheid van de bewoners verder onderzoeken. Het is in ieder geval al genoeg redenen om dit voedingsconcept uit te rollen binnen heel Nieuw Unicum.”
Uniek project binnen Wet langdurige zorg (Wlz)
“Nieuw Unicum is mogelijk de eerste Wlz-instelling die een dergelijk voedingsconcept aan haar bewoners aanbiedt. En daar zijn we trots op”, vervolgt Maaike de Vries. “We willen met dit nieuwe voedingsconcept ook zoveel mogelijk zintuigen aanspreken. Daarbij hoort ook gastvrijheid. Het gaat dus om een totaalconcept waarbij we bewoners juist verleiden met gezonde maaltijden die worden geserveerd door onze speciaal in gastvrijheid getrainde voedingsassistenten”, licht Maarten Bijlsma, coördinator voeding toe.