Volg ons: facebook linkedin twitter youtube     lettergrootte: printen

Nieuws


Bekijk alle berichten

Beheersplan terrein hoofdlocatie

Aansluiting op Kennemerduinen en Waterleidingduinen

Geplaatst op 10-03-2014

Nu de natuurbrug de verbinding is tussen het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Amsterdamse Waterleidingduinen is het belangrijk dat het terrein van Nieuw Unicum, dat grenst aan de natuurbrug, aansluit bij deze duingebieden. De duingebieden kenmerken zich door open, zanderige vlaktes, afgewisseld met kleine stukken met struweel en bosschages. De functie van de natuurbrug is dat flora en fauna zich over een groter gebied kunnen verspreiden en hiervoor zal ons terrein geschikter gemaakt worden, zodat het ook voldoende mogelijkheden biedt voor flora en fauna om zich te verschuilen, fourageren en te verplaatsen. De inrichting van ons terrein heeft een te afwisselend karakter. Omdat er in de afgelopen jaren niet in het gehele gebied onderhoudsmaatregelen zijn uitgevoerd, zijn delen dichtgegroeid en heeft het een bosachtig karakter gekregen. Eind 2013 is hier al een flinke inhaalslag gemaakt; toen hebben ruim 40 vrijwilligers hun handen uit de mouwen gestoken op het Schelpenpad.

Nieuw Unicum heeft een deel van haar terrein afgestaan zodat de natuurbrug gebouwd kon worden. In ruil daarvoor heeft de Provincie een bureau opdracht gegeven om een inventarisatie op het terrein van Nieuw Unicum te maken en een plan op te stellen met als  uiteindelijke doel het ontstaan van een optimaal leefklimaat voor de gebruikers van de natuurbrug. In het plan staat precies beschreven wat de werkzaamheden in het eenmalige groot onderhoud moeten zijn en welke werkzaamheden jaarlijks terugkomen, bijvoorbeeld maaiwerkzaamheden om een afwisselende kruidenrijke vegetatie te ontwikkelen.

Een onderdeel is het verwijderen van de exoten. Met name de Amerikaanse Vogelkers en de Esdoorn komen veelvuldig voor op ons terrein.  Een randvoorwaarde is wel dat het terrein een recreatieve functie behoudt voor cliënten. Er wordt daarom rekening gehouden met toegankelijkheid en veiligheid. De eenmalige werkzaamheden worden in maart uitgevoerd, zodat deze voor het broedseizoen gereed zijn.


Website ontwikkeling en ontwerp Designs [marketing & media concepts]
© Nieuw Unicum 2020 - alle rechten voorbehouden