Volg ons: facebook instagram linkedin youtube     lettergrootte: printen

“Die persoonlijke, menselijke benadering, dat spreekt me aan"

Ruby kwam via Extra handen voor de zorg bij Nieuw Unicum

Geplaatst op 04-06-2021

Extra handen voor de zorg
Het landelijke initiatief Extra handen voor de zorg is ontstaan toen de druk op de zorg toenam door de coronacrisis. Er werd een oproep gedaan aan mensen met én zonder zorgachtergrond om bij te springen. Zorgorganisaties met een hulpvraag konden zich ook aanmelden via de site en zo werd vraag een aanbod met elkaar verbonden. Ruby reageerde enthousiast op de functie van gastvrouw. 

Wel was haar eerste week op de Fazantenhof een heftige: een bewoner stierf, er was veel verdriet en omdat niet iedereen dat goed kon uiten, was er ook frustratie en agressie. “Ja, dat was een pittige eerste week!” Ondertussen is de rust gelukkig weergekeerd. Ruby heeft geen zorgachtergrond en omschrijf zichzelf als een ‘hardcore sales dame’. Haar werk was de verkoop van pagina’s en zendtijd bij uitgeverijen, radio en televisie. Toch zette ze, ingegeven door de coronatijd, de stap om via Extra handen voor de Zorg in onze branche te komen werken. Na een gesprek bij Nieuw Unicum was er direct het vertrouwen dat Ruby haar draai zou vinden en ze werd gekoppeld aan de Fazantenhof.

Persoonlijke benadering
Ruby: “Allereerst wat wordt er hier hard gewerkt, zeg! Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Dat was even wennen voor mij. Je ziet een hoop leed en je vraagt je af hoe sommige bewoners met al hun beperkingen plezier in het leven kunnen houden. Aan de andere kant ook bijzonder om hier dan een bijdrage aan te kunnen leveren. Kleine dingen kunnen een groot verschil maken. Zet mij maar neer waar handen nodig zijn: kan ik wat schoonmaken, bewoners helpen met eten, een klusjes kan doen, een spelletje, planten verpotten, kamers opruimen, online shoppen; ik geniet ervan. Van de week zat ik 5 uur lang in het ziekenhuis met een bewoner. Dan krijg je vanzelf een band! En dat is het leuke: voor iedere bewoner kun je iets anders betekenen.

Het valt me op dat er echt aandacht is voor het persoonlijke, de menselijke benadering in Nieuw Unicum. Daar kan ik me erg in vinden, mijn betrokkenheid is ook erg groot. Misschien iets te… Wat dat betreft vraag ik me af of een ziekenhuis niet beter zou passen: iets meer omloopsnelheid en daardoor iets meer afstand. Ik vind het wel lastig dat deze baan tijdelijk is, maar een zorgopleiding sluit ik zeker niet uit. Ik heb nu nog een freelance klus voor een event. Ook fijn om daar mee bezig te zijn en de heftigheid van Nieuw Unicum even los te laten.

Ik vind het intensief, maar fiets met plezier naar Nieuw Unicum ’s morgens. Moe maar voldaan schenk ik ’s avonds graag een glaasje wijn in. Het is ook wel even een reality check…”

Letterlijk extra handen
Yvonne is teamleider op de Fazantenhof is blij met de komst deze extra handen: “Ruby is overal inzetbaar en doet het met veel plezier. Ze heeft bewoners geholpen met hun tuintjes, spelletjes gedaan, wandelingen gemaakt, voorgelezen… Fantastisch zo’n extra medewerker op de afdeling met aandacht voor de bewoners. De bewoners zijn heel blij met haar komst.”


Website ontwikkeling en ontwerp Designs [marketing & media concepts]
© Nieuw Unicum 2022 - alle rechten voorbehouden