Volg ons: facebook instagram linkedin youtube     lettergrootte: printen

In Nederland geen 17.000 maar 25.000 mensen met MS

Geplaatst op 29-09-2020

Uit een groot internationaal onderzoek van de MS International Federation (MSIF) blijkt dat er in Nederland 8.000 meer mensen met MS zijn dan lange tijd werd aangenomen. Jarenlang werd gedacht dat er ongeveer 17.000 mensen met MS moesten zijn. Op basis van nieuwe data is dit nu dus 25.000. Het nieuwe getal is opgenomen in de zojuist uitgekomen MS-Atlas.

Wereldwijde toename

Maar niet alleen in Nederland is het aantal gmensen met MS gestegen. Wereldwijd nam dit toe van 2,3 miljoen in 2013 tot 2,8 miljoen in 2020. Dit komt onder meer doordat de telmethoden verbeterd zijn. Ook is de diagnose nauwkeuriger vast te stellen en leven mensen met MS langer. Niet bekend is of ook het risico op het krijgen van MS is toegenomen. Hiervoor is meer onderzoek nodig.

Meer mannen dan vrouwen

Enkele andere opvallende feiten uit de MS-Atlas zijn dat MS relatief vaker in Nederland voorkomt dan in andere landen. Daarbij zijn er wereldwijd twee keer zoveel vrouwen dan mannen met MS. Hier zijn nog geen verklaringen voor.

De MS-Atlas

De MS-Atlas is de meest uitgebreide wereldwijde studie van de epidemiologie van MS en de wereldwijde beschikbaarheid en toegankelijkheid van bronnen voor mensen met MS. Het bevat cijfers en feiten over MS in ons land en 114 andere landen. De gegevens in de Atlas worden gebruikt bij onderzoek wereldwijd.

Meer weten?

Bekijk de MS-Atlas (in het Engels).  Lees ook de veelgestelde vragen over de MS-atlas.


Website ontwikkeling en ontwerp Designs [marketing & media concepts]
© Nieuw Unicum 2022 - alle rechten voorbehouden