Volg ons: facebook linkedin twitter youtube     lettergrootte: printen

Nieuws


Bekijk alle berichten

Onderzoek naar coronavirus bij MS is hard nodig

Geplaatst op 30-05-2020

Mensen met multiple sclerose (MS) weten niet hoe hun lichaam zal reageren bij een besmetting met het coronavirus. Dat komt door het gebruik van MS-medicatie, die de afweer onderdrukt. Bovendien weten ze niet of ze na een besmetting voldoende afweer opbouwen om een nieuwe besmetting met het virus te voorkomen. Om meer duidelijkheid te krijgen over de relatie tussen corona en MS start MS Centrum Amsterdam een onderzoek. Marinus Moolenburgh heeft MS en vertelt ter gelegenheid van Wereld MS Dag op 30 mei over de onzekerheid waarmee hij te maken heeft.

Marinus Moolenburgh (1969) kreeg in het voorjaar van 2019 de diagnose MS. Zijn klachten zijn relatief mild.

Marinus gaat in februari met vijf vrienden skiën in Oostenrijk. Na thuiskomst worden ze alle zes ziek. Marinus wordt niet getest op het coronavirus, maar enkele vrienden testten positief. De eerste anderhalve week vielen zijn klachten mee, maar Marinus wordt halverwege de tweede week plotseling zieker met hoge koorts. Zijn vrouw en twee van zijn drie kinderen zijn dan inmiddels ook ziek. Zijn skivrienden herstellen, bij Marinus duurt het herstel langer.

“Ik was angstig, omdat ik weet dat mijn MS-medicatie mijn afweersysteem onderdrukt. Niemand kon me vertellen hoe mijn MS-lijf zou reageren. Ik was ruim drie weken erg ziek, maar ik ben uiteindelijk gelukkig goed hersteld. Ik vind het belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar de invloed van het coronavirus bij MS.”

Marinus wil weten of hij COVID-19 heeft gehad en of hij nu voldoende afweer tegen het coronavirus heeft opgebouwd. Daarom zet hij zich in voor extra onderzoek naar corona en MS.

Onderzoek voor zekerheid

Er is nog veel onbekend over het coronavirus en dat geldt ook voor de risico’s en gevolgen van het virus voor mensen met MS. De adviezen die MS-patiënten krijgen, zijn gebaseerd op een inschatting die de neurologen maken met de weinige gegevens van mensen met MS die COVID-19 hebben gehad. MS Centrum Amsterdam wil natuurlijk adviseren op basis van feiten. Dit onderzoek kijkt naar hoe mensen met MS (met en zonder medicatie) een besmetting met het coronavirus hebben doorgemaakt en of ze antistoffen tegen SARS-CoV-2 hebben aangemaakt.

Bron: MS Centrum Amsterdam


Website ontwikkeling en ontwerp Designs [marketing & media concepts]
© Nieuw Unicum 2021 - alle rechten voorbehouden