Volg ons: facebook instagram linkedin youtube     lettergrootte: printen

We doen praktijkgericht onderzoek binnen Nieuw Unicum

Maar wat is dat eigenlijk?

Geplaatst op 06-04-2022

“Binnen Nieuw Unicum richten we ons met name op praktijkgericht onderzoek”, legt Ingrid Cnossen uit, onze beleidsadviseur Onderzoek. “Dit houdt in dat we ons richten op vraagstukken uit de zorgpraktijk. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan: Hoe kan ik mantelzorgers ondersteunen van mensen met multiple sclerose (MS)? Of: Hoe kan ik als zorgmedewerker het beste wondproblemen signaleren en rapporteren?”

“We hopen met de uitkomsten van onderzoek de kwaliteit van leven van onze bewoners te verbeteren”, vervolgt Ingrid. “Daarom is het belangrijk dat iedereen bij Nieuw Unicum weet wat we nu precies aan onderzoek doen en hoe dit mensen met MS of mensen met niet aangeboren hersenaandoeningen (NAH) verder kan helpen. Daarom houden we je vanaf nu regelmatig op de hoogte.”

Multidisciplinair en met direct betrokkenen
“We doen het liefst multidisciplinair praktijkgericht onderzoek”, stelt Ingrid. “Dit houdt in dat we samen met alle direct betrokkenen, zoals onze bewoners, cliënten, mantelzorgers, verzorgenden, verpleegkundigen en behandelaren kijken naar mogelijke oplossingen voor zorgvraagstukken. Dat deze mensen met verschillende behoeften, disciplines en inzichten hierbij tegelijkertijd betrokken zijn, is heel belangrijk. Door deze multidisciplinaire blik, zorgen we er samen voor dat de zorg in de praktijk beter wordt. Daar profiteren we allemaal van. Onze bewoners in de eerste plaats.”

Waarom doen we onderzoek binnen Nieuw Unicum?
Ingrid: "We bieden al jarenlang multidisciplinaire zorg en expertise aan mensen met lichamelijke en cognitieve beperkingen. Die beperkingen zijn veelal een gevolg van MS of niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Het is belangrijk dat we ons continue afvragen: waarom bieden we bepaalde zorg op deze manier? Zou de zorg beter kunnen? Voortdurend leren en verbeteren is essentieel voor het bieden van de best passende zorg. Resultaten uit praktijkgericht onderzoek helpen ons om de best mogelijke zorg, ondersteuning en behandeling te kunnen blíjven bieden aan bewoners en cliënten. Nu en in de toekomst.”

Verbetering van kwaliteit van leven van de cliënt
“Door middel van onderzoek weten we bijvoorbeeld hoe we slikproblemen in een vroeg stadium het beste kunnen signaleren”, legt Ingrid uit. “Vervolgens kunnen we dan een passende behandeling inzetten, waardoor mensen zich minder verslikken.”

Professionalisering van de zorgverlening
“Bovendien levert praktijkgericht onderzoek een belangrijke bijdrage aan de professionalisering van de zorgverlening binnen Nieuw Unicum“, aldus Ingrid. “Praktijkgericht onderzoek is belangrijk om Nieuw Unicum als Expertisecentrum verder te ontwikkelen. De zorg wordt complexer en duurder, mensen worden ouder en de technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Daarom is onderzoek en innovatie binnen de zorg heel belangrijk. Om dit mogelijk te maken, moet je gebruik maken van  de kennis en creativiteit van verschillende direct betrokkenen. Alleen dan kunnen we de best passende zorg blijven bieden.”

Meer weten?
Stel je vragen aan icnossen@nieuwunicum.nl


Website ontwikkeling en ontwerp Designs [marketing & media concepts]
© Nieuw Unicum 2023 - alle rechten voorbehouden