Volg ons: facebook linkedin twitter youtube     lettergrootte: printen

Nieuws


Bekijk alle berichten

Wetenschapsuur: Onderzoeksresultaten gedeeld met bewoners

Geplaatst op 03-05-2019

In een speciaal wetenschapsuur kwamen maandag 29 april onderzoekers van VUmc MS Centrum Amsterdam en bewoners van Nieuw Unicum bijeen. De onderzoekers deelden de eerste -nog niet gepubliceerde- resultaten met de mensen die hebben meegewerkt aan een onderzoek naar cognitieve revalidatie en een onderzoek naar de relatie tussen cognitie, motoriek en pijn. Dit zijn de eerste onderzoeken wereldwijd die zich hier op richten.

Bewoners en geïnteresseerde medewerkers waren speciaal naar de conferentiezaal gekomen. Een van de sprekers was professor Erik Scherder van de Vrije Universiteit, onder meer bekend van zijn tv-colleges over hersenfuncties. De samenwerking tussen Nieuw Unicum en VUmc MS Centrum Amsterdam is heel waardevol. MS onderzoekers doen voor hun onderzoek regelmatig een beroep op onze bewonerspopulatie. Als dank kregen onze bewoners daarom de eerste resultaten te horen.

Onderzoek 1: Haalbaarheid cognitieve revalidatie bij mensen met progressieve MS
Afgelopen zomer onderzocht Stefanos Prouskas, onder leiding van Hanneke Hulst (Amsterdam UMC), of cognitieve revalidatie bij mensen met progressieve MS haalbaar is. Want 43 tot 70 % van mensen met MS ervaart problemen met het geheugen, woordvloeiendheid en de snelheid van informatieverwerking. Achttien bewoners van Nieuw Unicum deden hieraan mee aan. Er werd gekeken naar de haalbaarheid van een training die met behulp van een computerprogramma de snelheid van informatieverwerking doelt te verbeteren. Ook is onderzocht of een training in geheugenstrategieën haalbaar is. Hierbij kregen deelnemers tips en adviezen om te leren omgaan met geheugenproblematiek. De conclusie is dat beide trainingen positieve resultaten laten zien wat haalbaarheid betreft. De volgende stap is om te onderzoeken welke strategie beter werkt en wat het effect is van de trainingen op de kwaliteit van leven.

Onderzoek 2: Relatie tussen pijn, cognitie en motoriek bij MS
Vervolgens gaf professor Erik Scherder een mini-college over pijn in het brein. Bepaalde hersengebieden, zoals de thalamus, zijn belangrijk voor de cognitie en ook om pijnprikkels te verwerken. Angela Prins en Marit van Dorp presenteerden daarop de eerste resultaten van hun onderzoek naar pijn, cognitie en motoriek bij MS. Hier deden in totaal zestig mensen tussen 29 en 71 jaar aan mee. De eerste resultaten laten zien dat hoe sterker het denkvermogen en motoriek is aangedaan, hoe meer pijn wordt ervaren. Ook blijkt dat stemmingsklachten samenhangen met een toename van lijden aan pijn. De onderzoeksgroep is nog bezig met meer onderzoek over de verzamelde data.

Wordt vervolgd
Dit wetenschapsuur krijgt zeker een vervolg. De onderzoekers en professor Scherder worden opnieuw uitgenodigd voor een uitgebreidere toelichting op de onderzoeksresultaten bij Nieuw Unicum. Ook is er dan meer gelegenheid voor bewoners en medewerkers om vragen te stellen.
 


Website ontwikkeling en ontwerp Designs [marketing & media concepts]
© Nieuw Unicum 2020 - alle rechten voorbehouden